26 Mayıs 2007 Cumartesi

MEZHEP AYRILIKLARI NEDENİYLE İNTİHAR EDENLER.

Birbirlerini deliler gibi seven iki sevgilinin aileleri tarafından evlenmelerine izin verilmeyince, birlikte intihar ettikleri haberiydi. Konu, Alevi olan oğlana, kızlarını vermeyen bir aile dramıydı. İki sevgili tüm çabalarına rağmen evlenmeleri için ailelerini ikna edemeyince birlikte son yolculuğa çıktılar. Babasının beylik tabancası ile ilk kurşunu sevgilisine daha sonraki ikinci kurşunu kendine sıkan her iki genç olay yerinde can verdi. İki sevgili yan yana gömüldü. Bu olay her iki aileyi de perişan etmiş ve tepkilerini şöyle dile getirmişler. "Yanlış yaptık, başkalarının sözlerine kandık, keşke evlenmelerine izin verseydik de bunları yaşamayacaktık" demişlerdir. Bu olay ülkemizin pek çok yöresinde yaşananlardan sadece biri olup diğer yörelerimizde de aynı akıbetler yaşanmış ve aynı kötü sonla noktalanarak yakınlarını perişan etmişlerdir.Bu konu ile ilgili olarak buradan http://www.huizen-alevi.nl/Turkce/dosyalar/Alevilik_nedir.html daha
detaylı biligi de alınabilir.
Alevilik nedir ve nasıl doğmuştur. Bu konu hakkında bazı bilgilerin verilmesinde yarar görmekteyim.

Alevilik, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed in vefatından sonra ortaya çıkmıştır. Peygamber efendimizin ölümünden sonra kimin halife olacağı tartışmaları Alevi ve Sünni meselesini gündeme getirmiş ve bu yüzden bilinçsizce söylenen ve yazılanlar sonucu istenmeyen olaylar bu günlere kadar taşımıştır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in soyundan olan kızı Hz. Fatma’yı eş olarak verdiği Hz. Ali’yi daha sağlığında iken bütün savaşlarda onu komutan olarak atamış, Mekke’ye hicret ettiği zaman da ailesine ve işlerine bakmak üzere Hz. Ali’yi yerine bırakmıştı. Hatta pek çok kez dile getirmiş, ölümünden sonra Hz. Ali’nin halife olmasını istemiş, ancak vasiyetini yazamadan ölmüştür. Ölümünden sonra kimin halife olacağı tartışma konusu olmuş, gerginlik yaratmamak için Hz. Ali bu haksızlığı sineye çekerek Hz. Fatma’nın onaylamamasına rağmen önce Ebu Bekir daha sonra Ömer ve Osman sırasıyla halife olmuşlardır. Üçüncü halife Osman’ın ölümünden sonra yaşanan huzursuzluk ve kargaşa olayları artınca Hz. Ali Müslümanların yeni halifesi seçilmiştir. Hz. Ali, On yaşlarında iken Hz. Hatice’den sonra ilk Müslüman olanlardandır. “Allah’ın Aslanı” unvanı ile de anılır. 24 Ocak 661 de uğradığı bir saldırı sonucu Hz. Ali şehit olur. Hz. Ali’nin ölümünden sonra olaylar daha da büyümüş bu halifelik tartışmaları Alevi, Sünni meselesinin doğmasına sebep olmuştur. Alevilik, değişik dedikodular ve anlatımlar sonucu günümüze kadar yanlış aktarılmış ve istenmeyen olayların meydana gelmesine sebep olmuştur. Son zamanlarda bu konu üzerinde çıkartılan yayınlar bu yanlışlığı düzeltmek ve halkımızı aydınlatmak içindir.

Değişik kurum ve derneklerin bu konu üzerine açıklamaları ise şöyledir.

*Allah’ın varlığına, birliğine. Hz. Muhammed’in peygamberliğine ve İslam dinin temel inançlarına, Müslüman’ım diyen herkes, kendilerine ne isim verirlerse versinler Müslüman dır ve kimselerin birbirleriyle evlenmelerine dinimizce bir sakıncası yoktur.

*Mezhebi ne olursa olsun bir kız ve bir erkek birbirleriyle evlenebilir. Peygamberin getirdiği Kuran'a inanan ve onun hükümlerini kabul eden herkes Müslüman dır.

*İnsanlar arasında ayrım yapmak tanrıya isyandır. İnsanlar kulaktan dolma ve hiçbir gerçek payı olmayan bilgilerle iftiralara inanmaya devam ediyor. Cahil alevi dedeleri ile cahil suni hocaların senelerdir yaptıkları yanlış yönlendirmeler sonunda toplum bu hale sokuldu. Binlerce genç aynı nedenlerden ayrılmak zorunda kalmıştır. Özellikle suni kesiminde mum söndü iftiralarına hala inanılıyor. Toplumun birbirlerini tanımaması yüzünden yanlış şeylerle karşılaşıyoruz ve üzülüyoruz. Bu yanlışı düzeltmeliyiz.

*Alevi, Sünni ayrımı maalesef yapılıyor. Alevinin kestiği yenmez, Alevilik sapkın bir inanç, mum söndü yaparlar diye yıllardır bu bilgisiz kişiler tarafından söylendi ve sürdürüldü. Bunun bir an önce ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri tarafından tüm açıklığı ile aydınlığa kavuşturulması gerekmektedir. Halkımız bu konuda bilgilendirilmeli bu yanlış imaj düzeltilmelidir. Aleviler namuslu insanlardır. Bazı kişiler tarafından ortaya atılan iftiralardır. Demişlerdir.

Bu konu ile ilgili pek çok yöremizde yaşanan kısa bir olayı örnek vererek dile getirdim. Buna benzer pek çok olay yaşamış ve hala yaşanmaktadır. Çünkü tüm ölümle sonuçlanan bu tür intihar olaylarının birleştiği tek bir nokta vardı, asılsız olan bu sözlere kanarak çocuklarının evlenmelerine müsaade etmeyen ailelerin karşılaştıkları kötü durum. Aynı akıbete düşmeyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder