5 Nisan 2008 Cumartesi

Şehir ve Çöpler, çözümler.




Aman dikkat ! Çöp deyip geçmeyin. Çevre ve sağlığımız için bu çok önemli. Bunu alışkanlık haline getirmeli ve çöpleri yerlere atmamalı, çöp bidonlarına bırakmalıyız.

Şehir ve Çöpler.
Resimde de görüldüğü gibi şehirler büyüyor, nüfus artıyor ve beraberinde sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen başka sorunları da beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlisi kirlilik. Hava kirliliği evsel atıklar ve trafik ve çevre kirliliği. Hele bu işi üstlenmiş kurum ve kuruluşların geçici dahi olsa almış oldukları grev kararları sonucu uzun süreli toplanmayan bu evsel atıklar yani çöpler bulaşıcı hastalıklara ve hatta ölümlere neden oluyor. Her ülke de giderek artan bu sorunu ortadan kaldırmak için değişik yöntem ve uygulamalar yapılmaktadır. Geriye dönüş uygulaması. Bu atıkların yeniden ekonomiye kazanılması en mantıklı çözümlerden biridir. Çünkü mevcut atıkların yeryüzünde yüz binlerce yıl içinde yok olması dahi mümkün olamamaktadır. Örnk. Piller 100 yıl, cam eşyaları ve parçaları 1 milyon yıl, plastik kaplamalar ve süt torbaları 5 yıl, Meyvelerden portakal kabuğu için 6 ay ve bildiğimiz kâğıdın ise 2,5 ay süre içinde toprakta çürümesi ve yok olması mümkün oluyor. Bunlar bilinen belli başlı olanlarıdır.
Şehir içinde Belediyeye ait çöp kamyonları bazen her gün, bazen de gün aşırı evlerinin önlerinde yine Belediyece dağıtılmış büyük ve küçük plastik çöp bidonlarındaki çöpleri toplayarak şehirden uzak olan geniş araziler üzerine boşaltıyorlardı. Zamanla bu alanlarda biriken çöplerin üzerlerine toprak dökerek ve ağaç dikerek yeşil alana dönüştürülüyordu. Bazı belediyelerde bu uygulama aynen devam ediyor. Bazı belediyeler de ise Çöp fabrikaları kurularak gelen evsel atıkları buralarda ayrıştırılarak tekrar geriye dönüştürülme uygulaması yapılmakta, ekonomiye kazandırılmaktadır. Bu konuda araştırmalar devam etmekte ve yeni projeler üretilmektedir. Bunlardan biri de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan ve Avrupa Birliğinin desteklediği projedir. Proje uygulandığı zaman her türlü atık maddeyi 17 bin derecede buharlaştırarak buradan elektrik enerjisi elde edilecekmiş. Özellikle Nükleer, tıbbi atıklar ve Askeri mühimmatı imha edilmesi konusunda gelişmiş teknolojilerin olduğu söylenmektedir. Ayrıca çöplerin bir atık olmadığı, enerji kaynağı olduğu belirtilmektedir. 2010 yılına kadar uygulanmasına çalışılan toprağa gömme yöntemi bu tarihten sonra tamamı ile yasaklanacağı söylenmektedir. Bu uygulamanın maliyeti ise yaklaşık 20/90 milyon Amerikan Doları.
Yüce Rabbim insanları yaratırken onların yaşantıları boyunca karşılaşacakları sorunları biliyordu. Hastalık gibi, ulaşım gibi, korunma gibi, sığınma gibi ve buna benzer çöplerin bile bu dünyada nasıl yok edilebileceğini veya başka amaçlara dönüştürülebileceğini bazı örneklerle bize yaşarken göstermiştir. İşte bu örnekler içersinde uygun olan bu çöplerin ve atıkların nasıl birbaşka amaca dönüştürüleceğini küçük bir benzetme ile açıklamak istiyorum.

Tüketim yapan tüm canlıların kullanım atıkları tekrar kendilerine geri dönüyor. Örneğin, ağaçların yaprakları kışın kuruyarak torağa düşüyor. Toprağa düşen yapraklar kısa zaman içersinde çürüyerek yeniden toprağa güç veriyor, gübreye dönüşüyor, toprağın ihtiyacı olan minaralleri yeniden toprağa bırakarak kendine olan ihtiyaçlarını geri alıyor.

İnsanoğlu, yani bizler, canlı birer makinayız. Bu makinaın çalışması enerji kazanması vücudumuza yani midemize aldığı gıda maddeleri sayesinde oluyor. Her türlü gıdayı miğdemizde depoluyoruz. Buradan alınan tüm ihtiyaçlar vücudumuzun tüm organlarına farklı farklı enerjilerle gönderiliyor. Bu yıllarca böyle devam ediyor. Bir bakıyorsunuz büyüyoruz, gelişiyoruz. olgunlaşıyoruz. Bu örnekten yola çıkarak basit bir şekilde düşünecek olursak eğer. Tüm çöp atıklarını ayrıştırdıktan sonra gaz ihtiva eden atıkları bir depoda bekleterek, çürütmek ve onları başka farklı katkı maddeleri ile birleştirerek elde edilen gazı farklı enerjilere dönüştürebiliriz. Tıpkı yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi, "insanda bir makinadır," yolunda gidilerek evsel,sanaii atıklarından elde ederek enerjiyi bulmak, yakalamak ısıya, ışığa dönüştürmek mümkün olabilir. Bu konuda ve bu yolla çalışmalar yapılarak sonuca gidilebilir diye düşünüyorum.
http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2004/Kasim/30/Haber_35639.aspx adresine girildiğinde Ülkemizin şirin beldelerinden biri olan Mersin ilimizin bu konuda belediye tarafından çöp toplama ve onları deperlendirme konusunda araştırmalarını sürdürdüklerini görmekteyiz.
(Çöp fabrikaları için çözüm aranıyor.) Birbaşka haberde ise yine aşağıda belitilen adreste iş adamları yeni teknolojilerle ülkemizin değişik yörelerinde Çöp fabrikaları kurma konusunda çalışmaların yapıldığını göstermektedir.
http://www.ekogundem.org/index.php?news=368
Bu süre içersinde alt yapı olarak çoğu belediyeler şimdiden bazı çözümler üreterek çöp toplama işine yeni yöntemleri uygulayarak başlamışlardır. Çünkü cadde ve sokaklarda bulunan küçük ölçekli plastik çöp toplama üniteleri bilinçsizce kullanılmasından dolayı kısa zamanda bozulmaktadır. Büyüyen şehir ve çoğalan çöpler nedeniyle çöp bidonları yetersiz kalmakta, tahrip olmakta gece gündüz atıkları toplayan kişiler tarafında da bidonlardaki çöpler, poşetler etrafa yayılmakta, sokak hayvanları tarafından da parçalanarak görüntü pisliliği oluşmaktadır. Bu pisliğe rüzgâr ve yağmurun etkisi de eklenince mikroplar etrafa kolayca yayılmakta sağlığımızı etkilemektedir. Bu durumu ortadan kaldırmak için bazı belediyeler büyük konteynırları yol üzerinden 3/5 metreye gömerek çöpleri buradan toplama işlemine gideceklerini açıklamaktadırlar.

Bütün bu çalışmalar ve uygulamalar insan sağlığı ve çevre düzeni için yapılmaktadır. Uzun araştırmalarımdan sonra edindiğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Çöp toplama işinde, Belediyelerin Kanunlar ve nizamlarla halkın sıhhat, selamet, refahı için bu konuda alması ve uygulaması gerekli vazifeleri vardır. Başta umuma açık olan yerlerin temizliğine, salgın ve bulaşıcı insan ve hayvan hastalıklarının önüne geçmek ve yayılmasına mani olmak, sokak, meydan, iskele, köprü, pazar, panayır yerleri gibi umumi mahalleri daima temiz tutmak, yıkamak, temiz sularla sulatmak, kışın çamur ve karları ve buzları kaldırtmak ve geçenlerin kaymamasını önleyici tedbirler almak, umuma ait yerlerde gelip geçmeğe, nakliye vasıtalarının işlemesine engel olacak, geçenlere zarar veya rahatsızlık verecek veya kaza çıkaracak ve beldenin umumi temizliğini bozacak şeyleri kaldırmak gibi görevleri vardır ve çöp döküm sahaları yerler belediyenin tasarrufundadır.

Yukarıda belirtilen kanun ve esaslarda Belediyelerin bu çalışmalarına karşılık bizler vatandaş olarak sağlık açısından da son derece önemli olan bu göreve ne gibi katkılarda bulunabiliyoruz. Maalesef üzülerek söylüyorum gereken özeni göstermiyoruz. Sokaklarımızda etrafa yayılmış, tıka basa doldurulmuş ve hatta yerlere atılmış, bırakılmış çöp torbalarından başka bir şey yapmıyoruz. Ortalıkta pislik ve fareler, sokak kedileri ve köpeklerin çöpler üzerinde cirit attığını görüyoruz. Sözüm herkese değil. Önemsemiyoruz. Ama aslında çok önemli olduğunu da biliyoruz. Ne zaman sokaklarımızda günlerce çöpler toplanmıyor ve etrafa pis kokular yayılıyor ve hatta gece gündüz fareler cirit atıyor, o zaman bu ortaya çıkıyor ve dikkatimizi çekiyor. İnsanların yürüyüş yollarında ve yol üzerlerinde sıra halinde köpek pislikleri ile karşılaşıyoruz. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi.

(Yukarıdaki resimde birileri, çirkin görünen bu olayı ilginç bir izah tarzıyla protesto edilmiştir.(yazı aynen aktarılmıştır)
Kısacası çöp ve sağlık konusunda gereken özeni pek çoğumuz göstermiyoruz. Aksine, bu herkes için önemli bir uğraşı olmalıdır. Evimizde gösterdiğimiz temizlik anlayışını sokaklarımıza da göstermeli biriken çöplerimizi gelişigüzel çöp bidonlarına bırakmamalıyız. Köpeklerimizin pisliklerini yol üzerinden toplamalıyız. Bunun için Belediyelerde bu işi üstlenen temizlik görevlileri ile müşterek çalışmak sağlığımız ve çevremizin temiz olması açısından da son derece önemlidir. Bu konuda gereken özeni gösteren ülkelere gidildiğinde halkın buna ne kadar çaba gösterdiğini anlarsınız. Onlar bunu yapabiliyorsa bizler neden yapamayalım. Oysa Müslümanlığın temelinde temizlik yatar. Onlar bizi örnek alacağına bizler onları örnek almış oluyoruz. Eksik olan yanı ise istenilen kurallar uymamaktır. Oysa bu düzen halk ve belediyenin müşterek çalışmaları ile oluşmuştur. Yapmak değil tutmak önemlidir. Bizler zengin bir ülke değiliz. Bu uygulanan yöntem ve tasarrufun ekonomimize çok büyük kazançlar getireceği de bilinen bir gerçektir. Oysa geçici tedbirler daima ülke ekonomisine büyük kayıplar vermiştir. Yollar, sokaklar, çevre düzenlemesi, alt yapı, çevre yolları defalarca kazılıp yeniden yapılmış ve nihayet çok büyük sorunlar yaratan küçük ve plastik çöp konteynırları da aynı akıbete uğrayarak sorunu çözemeyerek belediyelere ek yük getirmiştir. Daha çok ve daha büyük çöp bidonu da konulsa bu iş halk ve belediye elbirliği ile yapılmadığı takdirde bu sorunların üstesinden gelinemeyeceği görülmektedir. Bunun için herkesin bu görevi bilinçli ve gönülden yapması gerekmektedir. Ülkenin ekonomik yönden kalkınması, güçlenmesi belki bu kadar bir çaba için yeterli olmayabilir ama ekonomiye yaptığı katkıyla birlikte daha da önemli olan çevremizi temiz tutmak ve dolaysıyla sağlığımızı korumak için de olmalıdır ve bu açıdan önemlidir

Yukarıda gördüğünüz reim ülkemizden bir görüntü değil. Bu her yerde aynı ve böyle düzensiz devam etmektedir.
Şimdi, yukarıda anlatmaya çalıştığım halk ve belediye iş birliği ile daha az masraflarla bu sorunun altından nasıl kalkabilir, bu çöp toplama konusunda ne gibi çalışmalar yapabiliriz. Bunlar maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir.
a) Çöp bidonlarından evsel atık maddelerini toplama işini hali hazırda geçim derdine düşmüş ve bu işi bir kazanç kapısına dönüştürmüş kişiler ilkel usullerle yapmaktadır. Onlar farkında olmadan belediyelere amme hizmeti vermektedirler. Bu amaçla bu işi yürüten kişilere daha güzel olanaklar, daha temiz araç ve gereçlerle imkân sağlansa ve onlar bu toplama işinde çevre temizliği ve insan sağlığı için daha dikkatli olunması açısında uyarılıp bu atıkların toplanmasında belediyelerle işbirliği yapsalar ve bu atıkları her semtte bir noktada bekleyen ayrılmış atık konteynırlarına topladıkları atıklar karşılığında diğer toplayıcıların yaptığı gibi bir bedelle teslim alınsa (ya da bu atık toplayıcılarını belli bir aylık maaşla, her gün kişi başına Örnk. 15 kilo atık getirmek şartıyla maaşa bağlansa) bu toplama işi daha bilinçli ve temiz yapılabilir. Daha sonra kalan işe yaramaz atıklar gelen çöp kamyonları tarafından temizlenerek boşaltılır. Bu uyarıları dikkate alan atık tonlayanlar işleri daha itinalı yapma durumunda kalacaklar ve çevre sağlığı açısından düzen getirilmiş olacaktır. Bu uyarılara aldırış etmeyenler tespit edilerek atık toplaması yasaklanabilir. Her bölgeye bir gurup oluşturulur ve bu guruplar kendi aralarında sorumlu tutulur. Onlar için belediye ile işbirliği yaptıkları belediye tarafından verilen özel giysilerle ve numaralarla takip edilebilir.
b) Belediyeler, halkı da bu konuda bilinçlendirmek için evlerinde çöp ve atıkların toplanmasında her eve ücretsiz çöp toplama torbaları dağıtmalıdır. Genellikle her ev marketlerden aldıkları alışveriş torbaları ile çöpleri toplamakta bunlarda gelişi güzel kapamadan çöp bidonlarına tüm atıklarla birlikte tek torba içinde atılmaktadır. Halkımız belediyelerce çöp toplama konusunda uyması gereken kurallar çerçevesinde çöplerini toplamaya özendirmeli ve alıştırılmalıdır. Bunun için bu işi gerçekte dikkatli yapan evler değişik yöntemler ve uygulamalarla ödüllendirilmelidir. Örnk. Evsel çöp atıklarını evde ayrıştırarak a maddesinde belediyelerce görevlendirilmiş atık toplayan kişilere bu çöp plastiklerini verebilir veya bu atıkların yine belli saatlerde konteynırlar aracılığı ile etraftaki atıkları toplamaya gelen belediye görevlilerine teslim ederek bunun karşılığında topladığı çöp bedeli karşılığında alışveriş çeki verilerek (Bunlar bir aylık toplama sonunda) belediyenin göstermiş olduğu yerlerden herhangi bir ürününü bu alışveriş çekleri ile yapabilme imkânı sağlanabilir. Burada halkımızı çöp toplamaya özendirmiş ve teşvik etmiş olurz.
c) Bazı belediyeler şehrin belli başlı yerlerine yol seviyesinden 3/5 metre altına büyük çöp konteynırları koyma yerine, bu konteynırları bir römork üzerine yapsalar ve bu römork’u bir çekici ile boş römork’u getirip dolusu ile yer değiştirseler daha pratik ve seri hareket edilmiş olacaktır diye düşünüyorum. Her römork de bir görevli bulunabilir bu görevli gelen çöplerle ilgilenecek ve etrafın temiz kalmasını sağlayacak. Bu kişiler dolan konteynırları en seri bir şekilde ilgililere haber vererek boşuyla değiştirilmesini sağlayacak. Aynı zamanda çevredeki atık toplayan (a) maddesinde belirtilen kişilerin ayrılmış atıklarını da toplamış olacaktır. Bu konteynırlar 4 veya 5 bölüme ayrılabilir. 1) plastik ve benzeri atıklar için 2) Cam ve benzeriler için 3) Kağıt ve kartonlar için 4) saç ve teneke kutular için 5) diğer evsel atıklar için. Bütün bu toplama işi için belediyeler gerek bölgesel TV kanalları ile gerekse gazeteler ile halka duyurularak hangi ürünlerin ne şekilde toplanacağını duyurmalıdırlar. Bu kurallara uymayan evlerin çöp ve atıkları toplama atıkları uyarılara rağmen düzenli bir şekilde yapılamıyorsa belediye tarafından para cezası verilmelidir. Kimsenin halkın sağlığı ile oynamaya hakkı yoktur. Bu uygulamalar yapılmadığı ve uygulanmadığı müddetçe ve herkes istediği şekilde hareket etme lüksünü kullandığı sürece daha uzun süreler çözülemez ve her geçen gün de sağlığımız düzelemez.
d)Bazı Belediyeler çevre temizliği için taşaron firmalar ile anlaşarak şehir içi temizlik ilerini devretmişlerdir. Bu konuda işlerin doğru ve düzenli yapıp yapılamadığını araştırmalıdırlar. Evlere dağatılacak anketlerle ne gibi sorunları olduğunu araştırmalıdırlar. Belki de bu konu ile ilgil çok cazip öneriler gelebilir ve bu da önemli olan bir soruna çözüm getirebilir.
e)Çevre sağlığı ve çöp işi insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Bunun için insanlarımızı sık, sık eğitmeli ve yapılası gereken kurallar öğretilmelidir. Bunun için basın, yayın organlarından yararalanılabilir. Broşürlerle halıkın sağlığı için nelerin yapılamsı gerektiği anlatılmalıdır.Bilinçli tüketici olmak zorundayız. Çöp tüketiminde sonradan bozulacak ürünleri kullanmadan atmak yerine herşeyi taze ve az olarak alıp evdeki çöp mikterını en aza indirebiliriz. Biliyoruz ki tüketilen ürünlerin bir kısmını fazla beklettiğimiz için bozulmaya yüz tutması nedeniyle atmak zorunda kalıyoruz. Çoğu zaman çöp bidonlarının yanında çok az sorunlu atık ev eşyaları görüyoruz. Çevrede böyle görüntüleri önlemek için Kullanamadığımız ürünleri çöp olarak atmak yerine (eşya, giyecek gibi)ihtiyacı olanlara verebiliriz.
f)Ülkemizin sahil kentlerindeki çöplerin toplanması ve işlenmesi için her yere çöp fabrikası kurmak yerine, bu sahil beldelerindeki çöpleri toplama ve işleme amacıyla çöp fabrikalarını büyük gemiler üzerinde kurmak daha ekonomik olur diye düşünüyorum. Bu sahil beldelerinde toplama noktalarında biriken çöpler gezici durumunda olan bu gemiler tarafından toplanması ve işleme alınması ve yine atıkların tespit edilen ve hazırlanan depolama bölgelerine bırakılması ile işlem daha geniş alanlara kadar uzanmış olacak. Bunun için bir çöp depolama,atık maddelerin işlendikten sonra toplanması, sevki, ilaçlama, gibi uygulamaların belli bir düzen içersinde yürütülebilmesi için gemilerin yanaşabileceği iskeleye kadar her türlü işlemlerin hazır hale gelmesi ile sahil beldelerindeki tüm bölgelerdeki çöp sorunu bir nebzede bu uygulama ile çözülmüş olabilir. Örk. Karadeniz bölgesi için üç gemi, Ege bölgesi için üç gemi ve akdenzi bölgesi için üç gemi tüm sahil şeridindeki yerlein çöplini kendi bölgelerinde dönüşümlü olarak devamlı takip ederek biriken çöplerin anında toplanması sağlanabilir. İskele kurulamayan yerlerde büyük mavnalarda biriktirilen çöpler açıkta bekleyen gemiye yine geminin vinçleri aracılığı ile taşınabilir.





Hemen, hemen her vatandaşımız bir yakınını ziyaret veya kendi tedavisi için hastane kapılarından geçmişsinizdir. Gördüğünüz manzaralar sizleri ve bizleri son derece ürkütmüştür. Sağlığımızı tehdit eden unsurlardan biride çevremizde yaşanan bu kirliliktir ve bunun farkında değiliz. Her sokağa çıktığımızda çöplerin etrafa yaydığı bu pis havayı teneffüs ediyoruz. İşte bu havanın içindeki mirobu farkında olmadan ciğerlerimize çekiyoruz. Bu yüzden hastalıklardan da kendimizi bir türlü kurtulamıyoruz. Özellikle yazın o sıcağında bu koku ve kirlilik daha da vahim bir hal alıyor. Sokalarda oynayan çocuklarımızı düşünürsek onların ve bizlerin sağlığı için bu çok önemlidir.


Ülkemiz turizm açısından dünyada sayılı ülkelerin başında gelmektedir. Özellikle yazlık tesislerin bulunduğu yörelerde bu çöp atıklarına dikkat edilmesi gerekir. Yaz temizliği için yazlık evlerini açanlar, bahçe ve ev temizliği yapanlar, Oteller sonunda evlerinin iş yerlerinin atıklarını yol kenarlarına atarak çevre kirliliğine neden olmaktadırlar. Çevreye görüntü kirliliği yaratan bu görüntüler hem sağlığımızı etkilemekte hemde ülkemizi ziyarete gelen turistlere kötü bir görüntü sergilemektedir. Bunun için yerel yönetimlerinin bu konuya hassas davranmaları gerekmektedir. Ne yapılabilir?
a) Yaz hazırlığı dönemlerinde sık aralıklarla çevre temizliği ve atıkların toplatılması için zaman ve yer bilidrilmeli ve o yörelere araçlarını yönlendirmelidirler.
b)Çevre temizliğine özen göstermeyenler yerel yönetimler tarafınsan uyarılmalı ve kurallara uymayanlar cezalandırmalı.
c) Bu çöplerin veya atıkların toplanacağı döküm yerleri belirtilebilir, ilgililere duyurulur ve atıklarını kendi imkanları ile buralara dökülmesi sağlanabilir.
d) Her ev ve otel, iş yeri kendi çevre temizliğinden sorumlu olmalı.
e)Çevre temizliğine dikkat eden iş yerleri, evler , oteller sanal ortamda fotoğraflanarak belediye sitelerinde iyi yönde reklem edilmeli ve ödüllendirilmelidir.
f)Bu konuda belediyeler katkı sağlayan iş yerlerine, otellere, evlere belediye hizmetlerinde gereken kolaylıklar verilmelidir.

Artık hizmet tek tarafın çabalarıyla yeterli olmamaktadır.Bunun için teşvik yöntemleri denenmelidir.Bu teşviklerden yararlanmak isteyenler çevre temizliğine gereken hassasiyeti göstereceklerdir. Belediyenin birinci sınıf gurubuna dail olmakla ödüllendirilebilirler.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım bu uygulamalar değerlendirilir veya değerlendirilmez. Ben bu konuda çok yıllar önce yaptığım araştırmalarımla, geçmiş yıllarla bu günkünü mukayese ettiğimde her geçen gün durumun daha vahim bir hal aldığını görüyorum. Ekmek, su kadar önemli bir konu. Bu konu ile ilgili bir dizi çalışmalarım ve projelerim olmuştu. Yukarıda anlatmaya çalıştığım bunlardan birkaç örnekti beklide yarınlara bir ışık.
Yorumlar ve öneriler hiç bitmemeli. Ülkemizin kalkınması ve geleceği belki küçücük bir ışık çok büyük sorunları ortadan kalkmasına neden olabilir.

Bu konu ile ilgili çeşitli yörelerimizden Duvar yazılarına gelince,

Buraya çöp dökeni tavana asayım, smaç basayım.
Buraya çöp atan sıkıyorsa biraz beklesin.
Buraya çöp döken gevşektir.
Buraya çöp döken hayvansa zaten hayvandır, çocuksa babası hayvandır, büyükse hayvan oğlu hayvandır.
Hey çöp dökme sakın.
Buraya çöp atmayın yakalarsam yediririm o çöpleri.
Buraya çöp atan Allah katında cezalandırılacaktır.
Buraya çöp atan eşektir ve yasaktır.
Buraya çöp döken Sayın eşek, görüntü hoşunuza gidiyor mu? Konteynır iki metre ileride!
Buraya çöp atmak yasaktır. İnsansan anlarsın. Anlamazsan uygun bir zamanda arkadaşlarla öğretiriz.
Buraya çöp döken öldürülür!
Çöp atma ağır konuşurum.
Buraya çöp atan namussuzdur. Salı ve cuma günleri hariç.
Çöp dökmek yasaktır. Bir daha olmasın.
Buraya çöp atan için artık bir şey yazmayacağım... herkes içimden ne dediğimi biliyordur herhalde.
Çekirdekleri ve çöpleri evinizde mi yerlere atıyorsunuz?
Arsaya çöp atanı severim ve öperim.
Buraya gündüz çöp dökmek yasaktır. Gece de yasaklanmıştır.
Çöp döken şerefsizdir, yorum yapanda.
Buraya çöp dökmeyin, çok, çok, çok rica erdim.
Hey çöp dökme sakın.
Yukarıdaki esperili sözler şaka dahi olsa insanları artık bezdirmekte beklide bu yüzden pek çok kişi şiddete maruz kalmaktadır. Eğer bu konuda tedbirler alınmazsa asla bitmeyecek ve pek çok mağdur olan insan bazı kendini bilmezler tarafından rahatsız edileceklerdir. Belki de bu yüzden pek çok kişinin canını yakacaktır.

Bugün 6 nisan 2008 paza ve saat 10,00 sıralarında gazetemi almak için evden ayrıldım. Kapımızın önümde bulunan ve belediyenin her evin önüne bıraktığı büyük çöp bidonundaki çöplerin yerlere döküldüğü ve etrafa yayıldığını gördüm. Çevremdeki evlerin çöp bidonlarına da şöyle bir göz attığımda bizimkinden farklı bir tablo yoktu. Onlarında çöpleri etrafa dağılmıştı. Yağmur o sıralar tüm şiddeti ile yağmasına rağmen bu pıs görüntüyü ortadan kaldırmak içim elime alduğım süpürge ve farş ile yerdeki tüm dağılmış çöpleri çöp bidonuna yeniden doldurdum. Bizim bulunduğumuz kapı önü artık tertemiz olmuştu. İçim rahat etti ancak yerlere dökülmüş diğer çöp bidonlarındaki görüntü beni yinede üzmüştü. İşlerimi gördüm ve evime döndüm. O gün apartmanımızda bizden başka kimse bulunmuyordu. Gazetemi okudum kahvaltımı yaptım aradan yaklaşık 4 veya 5 saat geçmişti ki penceremden etrafı izlerken gözüm bizim çöp bidonuna takıldı. Çok şaşırdım ve sinirlendim. Çöp bidonumuzdaki çöpler sabah bıraktığımın dışında üstü tepeleme dolmuş ve yine etrafında başka çöp poşetleri bıraklımış onlarca çöp etrafa yayılmış ve kediler üzerlerinde cirit atıyor. Ben, sokağımızın ve çevremizin temiz olması için o yağmurda ıslanmama rağmen çaba sarfederken bir başkaları hiç çekinmeden, bu görüntüye aldırmadan çok rahat bir şekilde çöplerini bidonumuzun yanına bırakabiliyor. Evimdeki çöp dışarı çıksında nasıl çıkarsa çıksın, dağınıklılığın, etrafa yayılan pisliğin hiç mi hiç önemi yok. Üstelik tüm çöp bidonları aynı görünümde. Yorumu sizlere bırakıyorum.
Hepinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

Geçen yıl Mekke'ye yaptığım hac ziyaretinde yapmış olduğum araştırmalarda milyonlarca değişik ülkelerden gelen hacı adaylarının yoğun çöp atıklarını Mekke belediyedisi veya yörel yönetimin nasıl çözdükleri konusunda bazı gözlemlerim oldu. Yukarıdaki reimde de görüldüğü üzere yoğun otellerin bulunduğu sokak, cadde üzerlerinde bıraktıkları büyük konteynırlara atılan çöpler dolduğu anda çekici bir araç tarafından boş olanı o bölgeye bırakılarak dolu olan çöp konteynırı aracın üstüne çekilerek çöpler toplatıldı. Daha önce bahsettiğim bir örneğın uygulama şekli.Bu uygulama daha düzenli ve temiz bir şekilde uygulanabilir, ya da bu uygulamadan yararlanılarak daha değişik bir sistem getirilebilir.
Çöp ve Atıkların geri kazanılması, site adresleri.
http://web.deu.edu.tr/erdin/pubs/doc125.htm
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2188

http://www.hercopatikdegildir.com/

http://www.jmo.org.tr/resimler/ekler/97018ebde10e302_ek.pdf?dergi=HABER%20B%DCLTEN%DD

Bu konu ile ilgili görüntüler.
http://www.siirt56.com/Hayrettin-Amcaoglu/77/COP-KUTUSUZ-SEHIR.html
http://izlegenclik.com/video-izle-29389-Baz%C4%B1lar%C4%B1+%C3%A7%C3%B6p+atmay%C4%B1+beceremezken..+Bu+bir+Sanat+olsa+gerek.htm
http://video.cnnturk.com/2009/ekonomi/11/12/istanbulun-copleri-sehri-aydinlatacak
Ülkemiz ve hatta dünyanın bir sorunu olan bu çöp ve atıkları, ileri yıllarda daha büyük problemler yaşatacağı bilinen bir gerçek. Bu yüzden daha fazla geç kalmadan acil tedbirler alınmalıdır. Bundan sonra ne yapabiliriz. Bu sorun nasıl çözülür. Hatta yerel yöneticiler bir araya gelerek bir an önce harekete geçilmeli bu konuda ortak kararlar almalıdır. Ortak yapılan faaliyetlerde maliyet de düşer. Genel eğitim derslerine de bu konu ders olarak konularak daha ilk okul çağına başlayan yavrularımızı okullarda eğitmek ve onları bilgilendirmek ten başlamalıyız. Bu, temele inmek demenktir. Basit gibi görünen çöp ve atıklar hem sağlığımızı hemde yaşantımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu da maddi kayıplara ve ülke ekonomisine büyük zararalar vermektedir.
Denetim de bir çözüm olabilir. Kurallara uymayanlar uyarılır ve hatta maddi cezalar getirilebilir.
Yerlere tükürmenin cezası ilk çıktığı zaman uygulanmaya başladı. (25.-TL) Şimdi ise aldırış eden yok.
Çöp bidonları artık çöpleri almaz oldu. Ama yine de çöpleri, çöp bidonuna koymaya çalışıyor, sıkıştırıyor içine doldurmaya çalışıyoruz. Yerlere dökülüyor, onları umursamıyoruz.
Çöp yüzünden ölenler, kavga ederek birbirine zarar verenler var.
İşte, bunları yaşamamak için ne gerekiyorsa harekete geçmeli, kalıcı tedbirler almalı, yarınlarımızı geleceğe emenet edeceğimiz evlatlarımızı şimdiden düşünmeliyiz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder